Likdoorns

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke eeltplekken (eeltpitten) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn. De medische term voor een likdoorn is clavus.

Likdoorn voor en na behandeling

Hoe ziet een likdoorn eruit?

Likdoorns zijn ronde verdikte eeltplekken op een drukpunt. Dat kan zijn onder de voetzool, vooral aan de voorzijde, of op de tenen waar de schoen knelt, of aan de zijkant van de tenen, of tussen de tenen. Likdoorns tussen de tenen kunnen verweekt zijn.

Hoe ontstaan likdoorns?

De belangrijkste oorzaken zijn slecht passend schoeisel (te smal, hoge hakken). Daarnaast kunnen standafwijkingen van de tenen (hamerteen, hallux valgus) of botuitgroeisels (exostosen) likdoorns veroorzaken. Bij een hamerteen of naar binnen gedraaide teen (hallux valgus) kan ook een pijnlijke eeltknobbel ontstaan over het uitstekende gewricht. Dit wordt een bunion genoemd.

Hoe wordt een likdoorn behandeld?

Belangrijkste maatregel is het wegnemen van de druk, draag daarom schoenen die ruim genoeg zijn. Hoge hakken en puntschoenen zijn geen goed idee bij likdoorns.

De pedicure zal eerst goed moeten kijken waar de pit zit voordat ze te werk gaat. Vervolgens wordt het pitje weggesneden met een mesje of behandeld met een heel klein, dun boortje. U zult gelijk verschil merken als de pit verwijderd is.