Ingegroeide nagels

Wat is een ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagels is in de huid gegroeid. Dit geeft irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom een teennagel ingroeit, is niet helemaal duidelijk. Een bekende oorzaak is het te kort en schuin afknippen van de nagel. Andere mogelijke oorzaken zijn verkeerd schoeisel (te nauw, te klein) of een afwijkende bouw van de teen (licht gekanteld). Hierdoor drukt bij het lopen een nagelrand te veel in de huid.

Advies bij een ingegroeide teennagel.

Bij de eerste klachten van pijn en roodheid kunt u de voet drie keer per dag gedurende tien minuten in een sodabadje doen. Een sodabadje maakt u met warm water en een schepje soda (te koop bij de drogist). Draag ruime schoenen, zodat er geen druk op de teennagel komt.

Wat is de behandeling van een ingegroeide teennagel?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van de ingroeiing van de nagelrand. Als de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien plaats de pedicure een wattenbolletje onder de nagel om zo de nagel wat op te hogen.

Wanneer de ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen. De nagelrand wordt weg geknipt. Later groeit de nagel weer terug, maar dan is de ontsteking tot rust gekomen. Daarna plaats de pedicure weer eenn wattebolletje onder de nagel.

Als dit alles niet lukt word je verwezen naar uw arts. Er volgt dan vaak een operatie aan de teennagel. De operatie zal uitgevoerd worden onder een plaatselijke verdoving.